Kerhon perustaminen

 

Kiviharrastusta 1980-luvulta lähtien

Tampereella on ollut vireää kiviharrastustoimintaa 1980-luvulta asti.

Tuolloin jo kultaseppä Tauno Paronen suositteli tamperelaisille oman kivikerhon perustamista. Tampereen Kivikerho kyllä perustettiinkin tuolloin 1980-luvulla, mutta sitä ei rekisteröity yhdistykseksi. Toiminta on kuitenkin ollut aktiivista kaiken aikaa. Mainittakoon mm. "kivineuvos" Paavo Korhosen huolellisesti valmistelemat kivi-illat 1990-luvulla Pirkanmaan maakunta-kirjasto Metson luentosalissa kuukausittain. 2000-luvulla kivi-iltoja alettiin järjestää Tampereen Taivaltajat ry:n kokoustiloissa. Keväisiä, touko-kesäkuussa toteutettuja kiviretkiä ulkomaille on tehty vuodesta 1995 lähtien.

Näin mentiin vuoteen 2010, jonka alkupuolelle asti Tampereen kiviharrastajat olivat toimivat rekisteröimättömänä yhdistyksenä, mutta toisaalta ns. "satelliittiyhdistyksenä" järjestäen aktiviisesti Tampereella kivi-iltoja Suomen Jalokiviharrastajain Yhdistys ry:n nimissä ja jäseninä.

Haikailuja oman yhdistyksen perustamisesta alkoi tulla keväällä 2010 monelta suunnalta, jonka vuoksi rekisteröintiasia otettiin esille heti kesäkuussa.

Perustamishanketta kannatettiin ja valittiin kolmihenkinen perustamistyöryhmä, jonka tehtävänä oli kesän aikana valmistella perustettavalle yhdistykselle säännöt. Työryhmään kuuluivat: Liisa Hertell, Anna-Maija Rae ja Pekka Salonen.

Yhdistys perustetaan

Tampereen Kivikerhon perustamiskokous pidettiin 20.8.2010, jolloin paikalla oli 25 perustajajäsentä. Yhdeksänkymppinen Paavo Korhonen loppuvuonna 2010, hän on Tampereen Kivikerhon kunniajäsen nro 1. (Kuva LH)

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Liisa Hertell ja hallitukseen kuusi jäsentä: Tarmo Grönqvist, Risto Ilvonen, Antti Kankainen, Jukka Lehtinen, Anna-Maija Rae ja Pekka Salonen.

Anna-Maija Rakeesta tuli yhdistyksen varapuheenjohtaja, Pekka Salosesta rahastonhoitaja ja hallituksen sihteerinä aloitti Risto Ilvonen. Sittemmin Risto jäi pois sihteerin tehtävistä ja hallituksesta ja hallituksen uusi jäsen Martti Mäkelä aloitti sihteerinä.

Risto Ilvonen keskittyi yhdistyksemme jäsenrekisterin hoitamiseen ja kotisivujen rakentamiseen sekä kivipaikkojen geopistekartoitusrekisterin luomiseen.

Lokakuun puolivälissä pidettiin yhdistyksen syysuosikokous, jonka puheenjohtajana toimi Paavo Korhonen ja sihteerinä Anna-Maija Rae. Risto Ilvonen oli valmistanut Paavolle uniikin, kvartsipäisen ja omenapuuvartisen puheenjohtajan nuijan, jonka Paavo sai itselleen muistoksi.

Yhdeksänkymppinen "kivineuvos" Paavo Korhonen kutsuttiin myös yhdistyksen kunniajäseneksi ja hänelle luovutettiin muistoksi Heli Kankaisen suunnittelema kunniajäsentaulu lasikehyksissä.

Yhdistyksen logo

Tampereen Kivikerholle haluttiin oma tunnus ja logo. Väreinä: kulta, rubiinin/granaatinpunainen sekä musta. Tehtävä annettiin USA:ssa asuvalle taiteiden maisteri Heli Kankaiselle, joka suunnittelikin tyylikkään logon.